dyżur dentystyczny bielsko

Złamany ząb i co dalej?

dyżur dentystyczny bielsko Do złamania zęba zazwyczaj dochodzi na skutek urazu, a ten problem nierzadko dotyczy dzieci z wychylonymi jedynkami, chociaż nie jest to regułą. W takiej sytuacji liczy się czas, stąd też należy jak najszybciej skorzystać z pomocy stomatologa, który podejmie decyzję, czy ząb warto zachować, czy też lepszym rozwiązaniem będzie leczenie kanałowe ? duże znaczenie ma w tym przypadku stopień obnażenia miazgi. Kiedy wypadek ma miejsce późnym wieczorem, albo w dniu, gdy gabinety dentystyczne nie działają, warto udać się na pogotowie stomatologiczne działające również nocą ? jest ono dostępne w niemal każdym dużym mieście.

Takie rozwiązanie pozwoli uzyskać szybką pomoc i z całą pewnością przyniesie ulgę cierpiącemu pacjentowi.

Dlaczego zęby się psują?

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki: bakterie cukry podatność zębów czas Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy. Bakterie Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.
acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.
Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S.

sanguinis, Enterococcus faecalis.

Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).
Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej.
Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Cukry Cukry są podstawą metabolizmu bakterii.

Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach.

Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy.

Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów.

Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym.

Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza.
Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy. Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy. Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby: przyspieszeniem metabolizmu, skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba), polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną). Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny

Uszkodzenie zęba ? jak sobie poradzić?

Zdrowe zęby nie sprawiają żadnych problemów ? wyjątkiem jest sytuacja, kiedy w wyniku urazu stan ten się zmienia.
Zdarza się też oczywiście, że ból pojawia się nagle.
Co prawda bardzo często wynika to z odwlekania wizyty stomatologa, jednak niezależnie od przyczyny, ból zęba jest bardzo nieprzyjemny, a niekiedy doskwiera tak bardzo, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Zarówno w przypadku uszkodzenia zęba, jak i pojawienia się dolegliwości bólowych, konieczna jest jak najszybsza wizyta u dentysty.

Jeśli problem pojawia się nagle, należy skorzystać z pomocy pogotowia stomatologicznego, pracownicy którego zastosują doraźne środki zaradcze.

Zwykle jednak nie rozwiązuje to problemu całkowicie i konieczne jest leczenie zębów w normalnym trybie. .

Dodane: 22-02-2017 05:51

Tagi: dentysta dyżur dentystyczny stomatolog 24h bielsko