Część chłodni sklepowych znajduje się także na zapleczu.
W takich chłodniach znajdują się te towary, które potem będą wykładane na pólkach sklepowych lub przenoszone do chłodni znajdujących się na terenie sklepu.
Dzięki temu właściciele sklepu na pewno będą posiadali stałą liczbę zadowolonych klientów.
Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia.Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności. Odkrycie mikroorganizmów (pleśni, bakterii), a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowało wzrost zainteresowania chłodzeniem, jako sposobem konserwowania żywności.Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się gwałtownie dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej.Obecnie efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo
Dodatkowo, w przypadku, gdy parownik odbiera ciepło od otaczającego powietrza (zawierającego parę wodną), następuje skokowy spadek sprawności przy temperaturze poniżej 0 °C na powierzchni parownika.